Terug

Een goed geconserveerde, zestigjarige torso.

De kandidaten voor Expeditie Robinson 2015 zijn weer bekend gemaakt. Seizoen 16, ook dit jaar weer met Bekende- en Minder Bekende- of Aspirant Bekende- of Ooit Bekende Nederlanders. Een fruitige cocktail vol mensen als Sharon Doorzon, Ronnie Flex en Jaap Jongbloed.

Ja mensen.

Het staat er echt.

De man die je voorheen alleen op een strand zag lopen wanneer hij met een smoes met Het Mooiste Meisje Van De Klas naar Curacao of Tanzania ging. Die man zie je straks de hele tijd op een strand.

Jaap Jongbloed. Al zo lang op televisie als ik besta. De man van Vermist, Tros Aktua en Jongbloed en Joosten. Die Jaap gaat straks met Sander Janson van Campinglife kokosnoten uit een boom slaan.

Ik kan er geen chocola van maken, want hij past niet in mijn Expeditie Robinson Kandidaten Theorie.

Nu hoor ik jullie allemaal in koor uitroepen: vertel ons alles over die theorie van je.

Het zit zo: Aan Expeditie Robinson doen maar een paar soorten mensen mee: 1. Bijna BN’ers die hun bekendheid nog een extra duwtje willen geven. Een begrijpelijke reden. Dit seizoen zijn dat bijvoorbeeld Anna Speller (oh ja die) en Ronnie Flex, die na de opnames ineens een enorme hit scoorde met Drank en Drugs, maar goed: dat wist hij bij de opnames nog niet.

Dan heb je daarnaast altijd een ex-topsporter die op zoek is naar een nieuwe levensvervulling, of gewoon zin heeft om eens uit de band te springen. Dit keer is dat hockeyster Kim Lammers, die gestopt is als international.

Dan heb je de ietwat ingekakte BN’ers die zichzelf weer even de picture in willen helpen. Dat goedbekeken programma kan wonderen doen voor je carrière. Of in dit geval: voor de boekverkoop van Marjan Mudder of voor de zangcarrière van Elle Bandita.

Ik kan alle deelnemers van dit jaar wel in één van deze hokjes passen.

Behalve Jaap Jongbloed. De carrière van de man gaat als een tierelier, hij zal de schapen al lang en breed op het droge hebben. Hij kan, als hij wil, elke week met een Mooiste Meisje op het strand liggen. Waarom zou je dan in godsnaam meedoen aan een programma waarbij je moet overleven op drie rijstkorrels en Tim Douwsma?

Ik weet waarom, en ik denk daarom dat hij een geduchte kanshebber is voor de overwinning.

Jaap doet namelijk mee voor de lol. En om zijn goed geconserveerde zestigjarige torso te showen, dat ook. Maar vooral: voor de lol. En met een beetje lol kom je het verst. Dat weet iedereen.

Dus het zou zomaar kunnen dat Jaap al die jonge types één voor één naar huis bonjourt. Onthou dit wanneer je hem straks aan een liaan boven een zelfgestookt vuurtje ziet hangen. Die Jaap gaat het nog heel ver schoppen.