Schrijfster, journaliste, columniste en presentatrice

Nynke de Jong (Goënga, 1985) is een vrouw die graag in de derde persoon haar biografie schrijft. Ze schrijft drie keer per week een column in het Algemeen Dagblad en is daarnaast freelance journalist voor radio, tv, kranten en tijdschriften. En ze presenteert graag uw evenement. Ze was ooit bijna De Slimste Mens en was Blikvanger voor Paul de Leeuw’s zondagavondprogramma ‘Kun je het al zien?’. Soms is ze Tafeldame bij De Wereld Draait Door. Daarnaast schrijft ze columns voor Viva Mama en maakt ze -samen met Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst- de podcast ‘Ik Ken Iemand Die’. Ook schreef ze twee boeken: Vrouw en Fiets (met Marijn de Vries) en Vrouw kijkt Sport.  Ze woont in Utrecht met man en dochter. En ze is zwanger van de tweede.

Overige competenties: ze spreekt vloeiend Fries en speelde tien jaar lang bugel in een fanfare en schiet daardoor altijd vol wanneer ze iemand op dat instrument hoort spelen.

Voor mensen die een korte bio nodig hebben: hierboven staat alles wat u nu weten moet.

Het langere verhaal staat hieronder:

 

Op haar vijftiende, toen ze nog een bril en een beugel had...

…begon ze haar schrijfcarrière bij Cultonline, de website van De Kunstbende. Even later werkte ze mee aan Under Fjoer, een televisieprogramma van Omrop Fryslân waarin jongeren Bekende Nederlanders interviewden over hun dromen en ambities. Na het afronden van het VWO verhuisde ze naar Utrecht om aldaar Taal en Cultuurstudies te studeren. Dat hield ze een jaartje vol. Vervolgens studeerde ze Nederlandse Taal en Cultuur, en dat heeft ze wel helemaal afgemaakt. Je mag haar dus Neerlandica noemen. Niemand doet dat, maar toch. Heeft ze die scriptie over Literair Tijdschrift ‘De Kroniek’ niet voor niks geschreven. Tijdens haar studententijd won ze een blogwedstrijd van viva.nl, de site van het populaire vrouwentijdschrift. Vervolgens schreef ze vier jaar lang voor die site, onder andere over het tv-programma Boer Zoekt Vrouw, wat ze vervolgens bleef doen op www.nynkekijkttv.nl.

Tijdens haar studie had ze altijd gedacht docent Nederlands te worden, maar enkele ontwikkelingen in de zomer van 2010 -vlak voor het afronden van haar scriptie- deden haar anders besluiten. Ze bedacht met profwielrenster Marijn de Vries het idee voor Vrouw en Fiets, en uitgeverij LJ Veen wilde dat graag uitgeven. Claudia de Breij spotte haar op Twitter, en vroeg of ze haar sidekick wilde worden bij Claudia d’r Op, haar radioprogramma op 3FM. En de Leeuwarder Courant bood haar een column aan. Dan maar freelancen. Eens zien hoe lang dat goed zou gaan.

Nynke Schreef twee boeken: Vrouw en Fiets (met Marijn de Vries) en Vrouw kijkt Sport.

Dat gaat inmiddels al 7 jaar prima

Ze schreef artikelen en columns voor Nrc Next, Volkskrant Magazine, Viva, Libelle, Soigneur, De Muur, Brabants Dagblad, RED, Santé, VROUW en tal van andere kranten en bladen. In haar eentje schreef ze het boek Vrouw kijkt Sport, een survivalgids voor sporthaters. Thans schrijft ze columns voor het Algemeen Dagblad en Viva Mama. Zo nu en dan maakt ze een Livemagazine (www.livemagazines.nl) omdat dat ook heel interessant en leuk is.

Daarnaast is ze ook steeds vaker op tv te zien. Bij De Wereld Draait Door als televisie-kenner of als wieler-enthousiast in Bureau Sport, De Avondetappe of Studio Tour. Ze interviewde voor NChannel ondernemers uit Noord-Nederland. Ze was Druktemaker van het Radio 1-programma De NieuwsBV. Daarnaast deed ze in de zomer van 2015 niet onverdienstelijk mee aan De Slimste Mens. In het najaar van 2015 was ze tien weken lang te zien in de nieuwe Late Night-show van Paul de Leeuw, ‘Kun je het al zien?’.

Naast dit alles staat ze ook regelmatig op een podium om een presentatie te geven, te dagvoorzitterschappen of op een andere manier sjeu te geven aan een evenement. En geeft ze clinics aan beginnende wielerenthousiasten.

Kortom: genoeg te doen.